Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ζύμωση

Η τρυφερή ρώγα συνθλίβεται
για να βγάλει το χυμό του σταφυλιού.
Παραμερίζεται η σάρκα και αχρηστεύεται.
Βρωμά κι αφρίζει ο μούστος
μέχρι να γίνει η ζύμωση.
Θυμάται ακόμα το φρέσκο φρούτο
με το φωτεινό περίβλημα
που ήταν,
αναθρεμμένο από το χώμα και τον ήλιο
για να ξεδιψά και να χορταίνει.
Παλεύει και δακρύζει
μέχρι αργά και σταθερά,
υπό κατάλληλες συνθήκες
να ωριμάσει,
να υιοθετήσει το βαθύ χρώμα του κρασιού,
έτοιμο για άλλες χρήσεις.
Με λεπτό άρωμα που ελαφρώς παραπέμπει
στην προτύτερη πορεία της ρίζας, του κορμού και του καρπού
και γλυκειά γεύση που ζαλίζει
θα συνοδεύσει εκλεκτές γαστρονομικές απολαύσεις,
ωραίες στιγμές, τρυφερές φιλικές,
ρομαντικές συνευρέσεις.
Θα το μελετήσουν στενά οι γευσιγνώστες
να στροβιλίζεται στο κρυστάλλινο ποτήρι
με τη νέα πορφυρή γυαλάδα
και θα το ερωτευτούν οι τυχεροί
που θα ευφρανθούν μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου